Kirjaudu

4141. Suuseksi ja flunssa

Olen 17-vuotias tyttö ja harrastin suuseksiä hiljattain poikaystäväni kanssa ensimmäistä kertaa. Kummallakin sattui kuitenkin olemaan lievä flunssa, voiko alapäähän tarttua mitkään bakteerit suun välityksellä? Emme myöskään käyttäneet suojausta kummallekkaan, muttei poikaystävälläni hänen tietääkseen ole mitään tauteja ja minä olen neitsyt.

Tämä oli myöskin ensimmäinen seksikokemukseni toisen ihmisen kanssa, tuleeko minun käydä sukupuolitautitesteissä ja voinko hakea terveyskeskukseen seksuaalisuuteen liityvissä asioissa esim. testeissä ilman että vanhempani saavat tietää? Lähettääkö terveyskeskus kotiin kirjettä ym. tietoa käynnistä?

Vastaus

Suuseksi ja tautien tarttuminen

Hei!

Kysyit monta hyvää kysymystä. Hienoa, että selvität asioita ja haluat huolehtia teidän molempien terveydestä.

Suuseksissä ei tartu flunssapöpöt, sen sijaan pussatessa ne tarttuvat herkästi. Suuseksissä voi saada seksitaudin, jos kumppanilla sellainen on. Seksitauti voi tarttua suuseksin antajan nieluun tai joskus myös nielussa oleva seksitauti voi tarttua sukuelimeen.

Sen takia, jos harrastaa suuseksiä ihmisen kanssa, jonka seksitautitilanne ei ole ihan varma, pitäisi käyttää ehkäisyä, eli kondomia ja suuseksisuojaa.

Seksitautia ei siis voi saada, jos kumppanilla ei ole seksitautia. Neitsyellä ei voi olla seksitautia. Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä ihmisen kanssa, jonka seksitautitilannetta ei tiedetä, on olemassa riski mahdollisesta taudista. Silloin pitäisi käydä tautitesteissä.

Kirjoitat, että "poikaystävälläni ei hänen tietääkseen ole mitään tauteja". Jos poikaystäväsi on käynyt testeissä tai hän on aina käyttänyt kondomia/suuseksisuojaa, on melko varmaa, ettei hänellä ole tautia.

Raskauden ehkäisy on asia, jota toivon teidän pohtivan. Ehkäisyyn voi käyttää kondomia, mutta hormonaalinen ehkäisykin on mahdollinen ja se antaa lisää tehoa ja luotettavuutta nimenomaan raskauden ehkäisyyn.

Jos haluat keskustella ehkäisystä, voit varata ajan oman kuntasi ehkäisyneuvolasta tai jos opiskelet, voit käydä myös siellä terveydenhoitajan luona. Ehkäisy kannattaa olla mietittynä ja hankittuna ennen kuin seksiä harrastaa. Käynneistä niin terveyskeskuksessa tai opiskeluterveydenhuollossa ei ilmoiteta kotiin.

Jos haluat jatkaa keskustelua, voit tulla meidän seksuaalineuvontachattiin.