Kirjaudu

3280. sukupuolitaudit

Hei haluaisintietää voiko lapsi saada seksitaudin synnytyksessä ja jos voi niin onko mahdollista että lapsi kantaa seksitautia siihen asti että on ensimmäisessä yhdynnässä ja tartuttaa sen kumppaniinsa.

Vastaus

Synnytyksessä voi tarttua tauteja lapseen, mutta onneksi Suomessa vain harvoin

Hei!

Olet oikeassa. Synnytyksessä lapsi voi saada äidiltään tulehdustauteja. Esimerkiksi herpes, klamydia, tippuri, hiv ja b-hepatiitti voivat tarttua lapseen.

MUTTA jos olet Suomessa, ei sinun tarvitse tästä asiasta olla huolissasi.

Suomessa kaikki vauvaa odottavat äidit testataan neuvolassa hyvissä ajoin ennen synnytystä juurin näiden tautien osalta. Kaikilta äideiltä siis otetaan laboratorionäytteet, jossa selviää onko äidillä tarttuvia tauteja.

Jos äidillä todettaisiin tarttuva tauti, äiti saa siihen lääkkeet. Esimerkiksi klamydia ja tippuri paranevat lääkkeillä kokonaan. Herpes ja hiv saadaan lääkkeiden avulla kuriin niin hyvin, ettei tauti tartu lapseen.

Eli vastaisin kysymykseesi näin: Suomessa, jos äiti on ollut neuvolaseurannassa, on äärettömän epätodennäköistä, että lapsi olisi saanut äidiltä tulehduksen.

Jos lapsena olisi saanut tulehduksen, se kyllä oltaisiin myös huomattu jossain vaiheessa lapsen elämää vuoden varmasti.

Tule juttelemaan asiasta enemmän, jos sinulla jäi vielä kysyttävää. Voit soittaa esimerkiksi Poikien Puhelimeen, numeroon 0800 94884 (ma-pe, klo 13-18, numero on ilmainen!) tai varaa itsellesi nettivastaanottoaika Nuorten Nettisivuilta.

Kysymykseen vastasi: Väestöliiton asiantuntija – 13.6.2016