Kirjaudu

238. Raskauden mahdollisuus

moikka, oon 15 v tyttö harrastin seksiä ja käytimme kondomia mutta se rikkoutui. olen ottanut je-pillerin 17 tunnin jälkeen tapahtuneesta. Pelottaa kuitenkin jos se ei toimikkaan ja tulen raskaaksi :( Saako 15 v tehty abortin ilman että vanhemmat tietäisivät ? Jos menen terveydenhoitajalle sanomaan että olen raskaana tai jotain, miten otan asian esille miten puhuttelen häntä ? ää pelottaaa :( en haluaisi kertoa vanhemmille tästä koska isäni on ainoastaan huoltajani ja en puhu hänen kanssa tällaisista asiaoista :(

Vastaus

Hei!

Olet toiminut aivan oikein kondomin rikkoutuessa yhdynnässä, enempää et olisi voinut tehdä! Kerrot, että sinua pelottaa, ettei jälkiehkäisytabletti toimi toivotulla tavalla. Tähän on olemassa pieni todennäköisyys jonka tähden, sekä tietenkin oman mielenrauhasi tähden, sinun kannattaa tehdä raskaustesti kolmen viikon kuluttua jälkiehkäisytabletin ottamisesta.

Pohdit myös aborttiin liittyviä asioita. 15-vuotiaan on mahdollista teettää abortti ilman, että vanhemmat saisivat siitä tiedon. Kuitenkin kyse on niin isosta asiasta, että olisi hyvä, jos sen voisi jakaa, sekä saada tukea joltakin aikuiselta. Usein tällaisessa tilanteessa, vanhemmat käyttäytyvät päinvastoin kuin nuori olettaa, mutta sinä teet viime kädessä päätöksen kerrotko asiasta isällesi vai et.

Myös terveydenhoitaja voi olla turvallinen ja tukea antava aikuinen, jolle tarvittaessa voit kertoa asiasta. Itse asiassa voit hakeutua terveydenhoitajan luokse jo nyt kertomaan huolistasi, jolloin oma taakkasi kevenee. Voit kertoa hänelle asiasta samalla tavoin kuin tähän viestiin asiasta kirjoitat. Hän esittää sinulle tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä.

Jos sinulla on säännöllisesti yhdyntöjä, niin jatkossa kannattaa miettiä, olisi sinun järkevää aloittaa jokin hormonaalinen ehkäisymenetelmä kondomin rinnalla, jolloin vastaavanlaisissa tilanteissa raskauden mahdollisuutta ei tarvitsisi enää pelätä. Kun kondomi rikkoontuu, on järkevää huomioida myös seksitaudin mahdollisuus. Tästäkin asiasta voit keskustella kouluterveydenhoitajan kanssa tai voit varata nettivastaanottoajan nuorten netin etusivulta.