Kirjaudu

3612. Raskaana?

Olimme yhdynnässä poikaystäväni kanssa, kondomi meni rikki ja otin siitä n. 12h päästä jälkiehkäisypillerin. Menkkojen olisi pitänyt alkaa kyseisenä päivänä kun otin je-pillerin (mahd. Seuraavana), onko mahdollista että tuo pilleri siirtää menkkoja hieman? Kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi kun kuukautiskierto on noin lopuillaan? Milloin kannattaa tehdä raskaustesti että se on luotettava?

Vastaus

Tee raskaustesti kun jälkiehkäisyn ottamisesta on kulunut 3 viikkoa

Hei!

Olet toiminut juuri niin kuin kuuluu, eli hoitanut sattuneen vahingon juuri loistavasti. Olet ottanut jälkiehkäisyn ajoissa, jolloin sen teho on paras mahdollinen.

Jälkiehkäisytabletti voi vaikuttaa kuukautiskierron rytmiin jonkin verran. Eli vuoto saattaa alkaa muulloin kuin odottaisit. Se on normaalia.

Loppukierrossa, eli juuri ennen kuukautisia, raskaaksi tulemisen mahdollisuus on pieni. Kuitenkin nuorten naisten kohdalla ei voi koskaan luottaa "varmoihin päiviin", sillä munasolun irtoaminen ja hedelmälliset päivät voivat vaihdella kuukaudesta toiseen.

Raskaustesti kannattaa tehdä, kun jälkiehkäisyn ottamisesta on kulunut 3 viikkoa. Silloin testi on varmasti luotettava. Kuukautiset voivat hyvin tulla jo tässä välissä, mutta suositan silti, että teet testin. Testejä saa niin apteekeistä kuin isoista ruokakaupoista. Testiin voi myös mennä omalle terveysasemalle tai vaikka kouluterveydenhoitajan luo.

Voit tulla juttelemaan asiasta myös meidän neuvontachatiin.