Kirjaudu

3525. Outo vuoto

Hei. Olen 15-vuotias tyttö ja kuukautiseni alkoivat ensimmäisen kerran vähän yli vuosi sitten. Kierto on ollut alusta asti todella epäsäännöllistä ja menkat ovat välillä olleet poissa jopa kolme kuukautta. Vuotopäiviä on aina ollut vähintään 9 ja kerran menkat kestivät kolme viikkoa. Viimeiset kuukautiseni alkoivat 11.11. ja kunnollinen vuoto loppui 19.11. Tämän jälkeen minulla on kuitenkin ollut todella niukkaa, välillä rusehtavaa ja välillä punertavaa vuotoa jo noin kolmen viikon ajan. Muita oireita minulla ei ole. Mistä voisi olla kyse ja voiko tämä olla vakavaa? Meneekö vuoto ohi ilman lääkäriin menoa? Jos ei, niin kuinka kauan minun pitäisi seurailla tilannetta ennen lääkäriin/terkkarille menoa?

Vastaus

Hakeudu lääkärin vastaanotolle

Hei, kerrot epäsäännöllisistä kuukautistasi. On totta, että nuorella iällä tai kuukautisten hiljattain alettua, ne voivat olla hyvin epäsäännölliset. Ensimmäiset pari vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen, voi aivan rauhassa seurata tilannetta. Toisaalta, kuukautisesi ovat nyt kestäneet parisen vuotta ja ne tuottavat edelleen päänvaivaa.

Epäsäännölliset kuukautiset ovat suhteellisen tavallinen ongelma nuorilla ja mikä parasta, apua on saatavilla. Toistuvaa tai jatkuvaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä voidaan hoitaa hormonaalisella ehkäisyvalmisteella, kuten e-pillereillä, sillä ne säännöllistävät kuukautiskiertoa.

Voisitkin hakeutua kouluterveydenhoitajalle tai suoraan lääkärin vastaanotolle. Hienoa kun hait asiaasi apua ja tietoa. Jos haluat jutella asiasta vielä, hakeuduthan chattiimme jonka aukiolo-ajat löytyvät Nuorten Nettisivuilta.