Kirjaudu

3629. Mahdollinen raskaus?

Hei. Olen ollut suojaamattomassa yhdynnässä vakituisen kumppanini kanssa. Tällä hetkellä käytämme ns. keskeytettyä yhdyntää. Kuukautiset alkoivat pari päivää myöhässä (alkamispäivässä voi yleensä olla 1-2 päivän heitto). Vuoto oli runsasta heti alusta alkaen. Tein samana aamuna raskaustestin ja tulos oli negatiivinen, sillä kuukautisten myöhästyminen epäillytti. Kuukautisten eka päivä normaali. Helpotus tuli.

Toinen päivä ja vuoto jatkuu normaalisti. Vuodon seassa oli myös jonkin verran hyytymiä ns. klimppejä. Iltaan mennessä vuoto niukentui ja verisyys loppui. Vuoto muuttui ruskeahkoksi ja niukaksi.

Nyt on kolmas päivä ja vuoto on ruskeahkoa valkovuotoa (mitä yleensä tulee menkkojen lopussa). Yleensä kk kestää minulla 4-5 päivää. Ihmettelen yhtäkkistä loppumista. Alan epäillä voisinko olla sittenkin raskaana, vaikka mitään siihen viittavia oireita ei ole. Olen viimeaikoina stressanut yo-kirjoitusten alla ja flunssakin pääsi yllättämään.

Pitäisikö minun tehdä uusi raskaustesti ja milloin? Lapsi ei todellakaan sopisi tämänhetkiseen tilanteeseen, kun keväällä pitäisikin aloittaa uudet opinnot. Myös rahallinen tilanne on huono. Olisiko raskaus siis mahdollinen vai voiko johtua jostain muusta? Olisiko syytä huolestua?

Vastaus

Hyvä, että olet tehnyt raskaustestin.

Kuukautiset eivät ole aina samanlaiset. Vuodon, vuotopäivien ja kipujen määrä voi vaihdella kuukautiskierrosta toiseen esimerkiksi juuri stressin seurauksena. Jos kuukautiset herättävät itsessä huolen tai kummastuksen, niin on viisasta selvittää mistä on kyse. Aivan kuten sinäkin olet tehnyt.

Kerrot, että sinulla ja kumppanillasi on yhdyntöjä ilman luotettavaa raskauden ehkäisyä. Silloin on todellakin suuri mahdollisuus, että tulet raskaaksi. 80 naista sadasta tulee vuoden kuluessa raskaaksi, jos käytössä ei ole raskauden ehkäisymenetelmää. Olet siis toiminut aivan oikein, kun olet tehnyt raskaustestin.

Raskaustestit mittaavat raskaushormonin määrää elimistössä. Raskaushormonin tuotanto käynnistyy pian raskauden alkaessa, mutta vasta muutaman viikon kuluttua sitä erittyy niin paljon, että se on mitattavissa virtsasta tehtävällä raskaustestillä. Tästä syystä raskaustesti ei näytä luotettavaa tulosta välittömästi suojaamattoman yhdynnän jälkeen tai edes parin päivän päästä, vaikka raskaus olisikin alkanut.

Viimeksi tekemäsi raskaustesti on siis kertonut, että et ole tullut raskaaksi kolme viikkoa sitten tai sitä aiemmista yhdynnöistä. Jos teillä on ollut suojaamattomia yhdyntöjä sen jälkeen, niin olet voinut tulla niistä raskaaksi, mutta tekemäsi raskaustesti ei ole pystynyt sitä vielä osoittamaan.

Suosittelenkin sinua tekemään raskaustestin uudelleen 3 viikon kuluttua viimeisestä suojaamattoman yhdynnästä. Jos testi näyttää silloin negatiivista, mutta kuukautiset eivät ala, kannattaa raskaustesti tehdä uudelleen. Voit hakeutua raskaustestiin terveysasemalle. Myös Kouluterveydenhoitaja voi auttaa sinua.

Kerrot, että raskaus ei ole toivottu tämän hetkiseen elämäntilanteeseenne. Se onkin tosi hyvä syy hankkia ja käyttää luotettavaa raskauden ehkäisymenetelmää. Kondomi on nopeimmin ja helpoiten hankittu ehkäisy. Sen lisäksi kyseeseen voi tulla hormonaaliset ehkäisymenetelmät. Voit lukea näistä lisää nuorten nettisivujen kohdasta: Ehkäisy » Ehkäisymenetelmät. Voit tulla keskustelemaan tästä kaikesta lisää myös Neuvontachatiimme. Se on tänään auki klo 14-16. Alla on myös pari linkkiä sama aihetta käsitteleviin viesteihin.