Kirjaudu

3820. Laihdutus?

Oon 13v tyttö. Aloitin juuri yläasteen. Mun luokalla on ihan tosi laihoja/hoikkia tyttöjä. Yks pitää melkeimpä kirjaa mitä syö eikä syö yhtään herkkuja. Urheilen ite tosi paljon ja oon kai ihan normaali kun oon 158cm ja joku 50kg. Silti haluisin olla ees vähän hoikempi ja niin et mun vatsalihakset näkyis vähän. Mitä mun pitäs tehdä? Oonko ihan normaali kun mietin tälläsiä? Oon yrittänyt tehdä vatsoja ja kaikkee nyt ne ei silti tuu näkyviin. Voinko tehdä 13 vuotiaana tolle asialle mitään? Äitille ja iskälle en aio tästä puhua eikä teidän nettivastaanotollakaan mun mielestä ollu vapaita aikoja.

Vastaus

Jokaisella ihmisellä on mittasuhteiltaan ja muodoiltaan erilaiset kehot

Heippa, mietit tekstissäsi omaa vartaloasi. Mietit asiaa, joka pohdituttaa monia nuoria, erityisesti sinun iässäsi. Kertomasi perusteella, kehossasi kaikki on täysin kunnossa. On totta, että toisinaan sitä vertailee itseään muihin mutta loppujen lopuksi se on aika turhaa. Toki on tärkeää olla tyytyväinen omaan ulkonäköön mutta se liittyy enemmänkin itsetuntoon ja itseluottamukseen kuin kiloihin joita kannetaan tai vatsalihasten ja pyllyn muotoon.

Erityisesti sinun iässä (kehosi kehittyy lapsen kehosta, nuoren kehoksi) on tärkeää, että syöt monipuolisesti, nukut tarpeeksi, liikut ja nautit elämästäsi. Murrosiässä oma keho voi tuntua vieraalta, kun hormonien vaikutuksesta kehon muoto muokkaantuu; rinnat kasvavat, reisiin voi tulla muotoja ja mahdollinen lantionkaarikin hiljallen muodostuu. Lue tästä asiasta lisää Nuorten Nettisivuilta osiosta murrosikä > murrosiän kasvu ja kehitys.

Kerrot luokkakaverista joka kirjaa syömänsä ruuan. Ruokien kirjaaminen kuulostaa vähän huolestuttavalta ikäisesi nuoren kohdalla. Kasvun ja kehityksen ollessa kiivaimmillaan nuoren laihduttaminen tulisi tapahtua aina aikuisen tuella ja riittävä ravinnon ja ravinteiden saanti on tärkää. Kova itsekontrolli voi josku johtaa jopa syömishäiriöön. Ne ovat vaikeita ja voivat olla hyvin vaarallisia sairauksia, siksi onkin tärkeää, että pystyisi pitämään terveen ja rakkaudellisen suhtautumisen omaan kehoon, ruokaan ja liikuntaan. Onkin hyvä että kirjoitit.

Muistathan, että jokaisella ihmisellä on mittasuhteiltaan ja muodoiltaan aivan erilaiset kehot. Jos olisi kaksi ihmistä, jotka olisivat täysin saman pituisia ja -painoisia, heidän kehonsa näyttäisi kuitenkin erilaisilta. Kaikki ihmiset ovat eri kokoisia ja muotoisia. Laihduttamisellakaan keho ei pienene oikeasta kohdasta, vaan rasvakudosta lähtee tasaisesti kaikkialta; myös paikoista joissa sitä ehkä haluaisi olevan.

Vinkkini sinulle onkin, että keskityt enemmän siihen että sulla on hyvä olo itsesi ja kavereiden kanssa, etkä arvioi itseäsi muiden painon tai kehonmuotojen mukaan. Tule juttelemaan asiastasi chattiimme, jonka aukiolo-ajat löydät Nuorten Nettisivuilta.