Kirjaudu

3899. Kainaloiden märkyys ja hikoilu

Hei!
Olen 14v poika ja minulla on ollut äänenmurros jo pitkään ja samaten siemensyöksyjä on tullut jo pitkään, mutta nyt noin ehkä kuukauden ajan kainaloni ovat kastuneet todella helposti. Joskus jo aamulla ja joskus koulussa, vaikka käytän joka päivä deodoranttia. Se on kuitenkin alumiinitonta, joten ei välttämättä niin tehokasta. Olen hikoillut paljon aina, mutta en tässä mittakaavassa ja minua hävettää aika märät ja haisevat kainaloni, joten onko tämä siis normaalia kehitystä ja voiko tähän saada apua?

Vastaus

Hikoilun hallinnasta

Hei!

Hikoilun lisääntyminen on yksi murrosiän muutoksista. Hikoilun määrä on yksilöllistä ja osin jopa perinnöllistä. Ihminen hikoilee urheillessa, kuumassa ilmastossa, saunassa ja joskus myös jännittäessä.

Perusvinkit hikoilun hallintaan ovat tässä: Vaihda dödösi antiperspiranttiin. Antiperspirantti estää hikoilua, ei vain vaikuta sen hajuun, kuten deodorantti. Apteekista saa erittäin tehokkaita ja pitkävaikutteista antiperspirantteja, jos ruokakaupan valmisteet eivät riitä. Laita antiperspirantti aina vain puhtaalle ja kuivalle iholle. Hätä tilanteessa sitä voi suihkaista myös märkään kainaloon, eli pullon voi pitää mukana myös koulupäivän aikana.

Hiki ei itsessään haise. Se alkaa haista vasta, kun se on seisonut pitkään iholla ja ihon bakteerit alkavat syödä hikeä. Siksi on tärkeää peseytyä päivittäin, kainalot voi pestä suihkusaippualla parikin kertaa päivässä.

Vaihda paita päivittäin. Älä pidä vaatteita, jotka istuva hyvin tiukasti kainaloista, sillä ilma kuivaa ihoa ja vähentää hajua. Urheillessa kannattaa suosia urheilutekstiilejä, jotka haihduttavat kosteuden ihola nopeammin kuin esimerkiksi puuvilla.

Jos näillä konsteilla et pärjää, voit harkita myös ihotautilääkärillä käymistä. Joskus erittäin hankalassa hikoiluongemassa voidaan käyttää myös lääketieteellisiä hoitokeinoja, kuten Botox-pistoksia.