Kirjaudu

3803. Huolissaan oleva ystävä

Hei, Mun parhaalla kaverilla on ollut paha masennus viimeiset 4 vuotta ja nyt minua on alkanut huolettaa...Hän puhuu koko ajan itsensä satuttamisesta yms. Hän ei tosin koskaan ole satuttanut itseään. Hän oli jo 9 luokalla tosi loppu ja nyt kun lukio alkoi hän on vielä enemmän loppu....Mua ottaa päähän kun en osaa mitenkään auttaa tai en tiedä mitä sanoa..Hän käyttäytyy todella holtittomasti (esim. Juo alkoholia masennus lääkkeidensä kanssa mitä ei siis saisi tehdä, käyttää erilaisia tupakka tuotteita ja häntä ei kiinnosta enään mikään elämässä) mitä voisin tehdä?

Vastaus

Olet hyvä ystävä

Moi, kiitos viestistäsi. Oletpa välittävä ja hyvä ystävä, hienoa kun kirjoitit. Olet oikeassa siinä, että läheisen ihmisen huonovointisuus on raskasta seurattavaa erityisesti silloin, kun tuntuu ettei osaa tai voi auttaa.

Mietit, mitä voit tehdä. On tärkeää, että kerrot ajatuksistasi myös ystävällesi. Voit kertoa hänelle huolestasi ja siitä, että pelkäät hänen puolestaan.

Jos ystävälläsi on tarjolla säännöllistä keskusteluapua, esimerkiski psykologin tai muun ammattilaisen kanssa, se on hienoa asia. Rohkaise häntä puhumaan siellä mm. tästä itsensa satuttamisesta, joka on aina vakava oire. Jos tuntuu siltä, että hänen on vaikeaa ottaa asioita aikuisten kanssa puheeksi, ehkä voit tarjota tukeasi ja mennä hänen mukaansa. Jos hän ei saa keskusteluapua, sitten olisi tärkeää etsiä sellaista. Miltä kuulostaisi, jos menisitte yhdessä koulun terveydenhoitajalle, kuraattorille tai psykologille? Vai löytyisikö lähipiiristä kiva ja luotettava aikuinen kuten vanhempi, opettaja tai nuorisotyöntekijä, jolle olisi turvallista kertoa asiasta?

Ystäväsi tarvitsee nyt apua, aikuista joka voi helpottaa hänen oloaan. Ohjatessa häntä ammattilaisten luo, kyseessä ei ole rangaistus vaan tarkoitus auttaa. Usein kun on tosi paha olla, millään ei ole merkitystä ja on helpompaa satuttaa itseään eri tavoin. Nämä ovat hätähuutoja.

Sekasin.fi - osoitteessa on myös Mielenterveysseuran ylläpitämä chat, jossa on paljon aikuisia auttajia. Mutta ehkä ystäväsi tilanne on nyt siinä pisteessä, että olisi tärkeää jos voisitte yhdessä hakeutua kasvottaiseen tapaamiseen teidän lähellä olevan ammattilaisen tai hänen vanhempiensa luo.

Kysymykseen vastasi: Väestöliiton asiantuntija 4 – 29.8.2017