Kirjaudu

3813. Eritteet???

Hei. Minä olen ollut hiv riskitilanteessa (testiaika 2 vkn päästä). Voiko hiv tarttua seuraavista esimerkkitilanteista: kättelin äitiäni ja melkein heti tämän jälkeen äitini meni ja koski ovenkahvaa. Toinen esimerkkitilanne: menin avaamaan oven ja en ollut sitä ennen pessyt käsiä, joten niissä voi olla tartuttavia eritteitä. Tuon jälkeen minä pyyhin lukkoa pahvisella talouspaperihylsyllä jotka olin käsitellyt kädellä jossa on haavoja. Esimerkki 3: Veljeni avasi oven, jonka kahvaa olin valellut paperilla jossa oli käsidesillä mutta en muista olivatko käteni tai paperi eritteiset kun tein tämän eli kahvassa voi olla eritteitä. Tämän jälkeen veljeni meni ulos ulko-ovesta ja koski ulko oven kahvaa ja lukkoa. Mitä jos jossain esineessä jolla koskin jotain noista asioista tai ihmisistä (tai minussa) olikin tartuttavia eritteitä tai jos vahingosa koskin ovenkahvaan tai lukkoon likaisin käsin. Onko ne nyt hiviä tartuttavia? Voivtko äitini tai veljeni levittää hiviä esim koskemalla ulko-ovenkahvaan tai lukkoon (hiv eriteet jäävät heistä siihen ja siitä seuraavaan joka koskee kahvaan) kun he ovat käsitelleet ja koskeneet hiv eritteisiä asioita tai ihmisiä (minua)? Mitä jos joku koskee noihin ja koskee esim wc pyttyyn, levittäkö wc pytty nyt hiviä ihmisiin? Mitä jos joku koskee siihen ja sitten johonkin muuhun levittäen hiviä (siis se joku muu esine on nyt hiv eritteinen ja joku koskee siihen ja sitten johonkin esineeseen joka tulee hiviseksi ja siihen kosketaan jne kierre jatkuu). Onko kahva ja lukko nyt turvallinen kun eritteet ovat olleet siinä jo kauan? miten kauan menee että hiv kuolee? Entä jos joku meillä kylässä oleva koskee kahvaan?(en haluaisi koko ajan/aina pyyhiä kahvaa ja lukkoa kun pelkään että kosken kahvaan taas ja minulla on ocd), tämän takia en uskalla koskea ovenkahvoja (myöskään esineillä kun aattelen että kun pelottaa, että vahingossa kosken ovenkahvaan tai lukkoon) varsinkin kum mulla alka pian menkat!? Perheeni ei tiedä hiv tilanteestani. Minulla on noiden tapahtumien aikaan menkat.

Vastaus

Hiv ei tartu ovenkahvojen tai tavaroiden välityksellä

Heippa, kysyt HIV:n tarttumistavasta. Pohdit, tarttuuko HIV ovenkahvasta tai erilaisista tavaroista. Voit olla huoletta, ei tartu. Hiv ei tartu koskettamalla tavaroihin, eikä se leviä tavaroiden välityksellä.

Eli, HIV ei leviä eikä tartu mm. wc-pytyn, ovenkahvan, astioiden, pyyhkeiden, pyykkikoneveden, lukkojen, vaatteiden, halausten, ruuan, naarmujen, syljen, kyynelten, hien, virtsan, ulosteen tai oksennuksen välityksellä.

HIV voi tarttua:
- Emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia.
- Suojaamattomassa suuseksissä jolloin mahdollinen tartunta tulisi osapuolelle, joka saa emätineritettä, esiliukastetta tai siemennestettä suuhun.
- Yhteisistä huumeidenkäyttövälineistä.

Voit lukea HIV tarttumistavasta lisää www.hivpint.fi osoitteesta. Hivpointilla on myös asiaan perehtyneitä ammattilaisia, joiden kanssa voit jutella aiheesta. Koska olet todella huolissasi ja peloissasi, on tärkeää että puhuisit asiasta jollekin. Hivpointin valtakunnallinen neuvontapuhelinnumero 0207 465 705 on avoinna maanantaista torstaihin klo 10.00-15.30.

Meidän neuvontachattimme aukiolo-ajat löydät Nuorten Nettisivuilta. Tai jos käyt juttelemassa ammattilaiselle esimerkiksi OCD:estä ota huolesi puheeksi siellä. Toki, jos koet välisi hyviksi vanhempiesi kanssa, voit jutella asiasta myös heidän kanssaan.