Kirjaudu

4026. Murrosikäinen tyttö

Hei!
Tyttäreni on 14-vuotias, kahdeksannella luokalla. Asun tyttäreni kanssa kahdestaan, hänen isänsä ei halua pitää tyttäreen yhteyttä. Noin 4 kuukautta sitten tuli esiin selkeitä murkkuiän käytöstä. Vetäytyy omaan huoneeseensa ja viettää paljon kavereiden kanssa aikaa kodin ulkopuolella. Kotiintuloajat on, joita noudattaa. Välillä on todella positiivinen ja keskusteleva, seuraavassa hetkessä sävy muuttuu , ovet paukkuu ja on vihainen.
Koulussa on ilmennyt ahdistusta aika ajoin, etenkin jos on vaikeampi oppiaine. Tyttärelläni on lukihäiriö, jota koetetaan huomioida koulussa monin tavoin. Koulumotivaatio on laskenut viime aikoina ja suuttuu aina, kun muistuttaa kokeista tai läksyistä häntä.
Ailahteleva mieliala ja motivaation puute koulun suhteen mietityttää. Onko tällainen normaalia murrosikään ja vanhemmasta irtautumiseen liittyvää vaihetta? Vai onko syytä asiaa lähteä selvittämään enemmän?

Vastaus

Hei! On ilo kuulla, että tyttärelläsi on monet asiat kunnossa ja että hänellä on kavereita, joiden kanssa viettää vapaa-aikaansa. Olette myös päässeet yleisestä kiistakapulasta, kotiintuloajoista, sopuun ja yhteisymmärrykseen. Hienoa!

Moni teini-ikäinen vetäytyy huoneeseensa kotona ollessaan. Sekin kuuluu asiaan. Se, että hän ilmaisee kaikenlaisia tunteita sinulle, on todellinen luottamuksen osoitus. Pidä kaikin tavoin yllä tuota välillänne olevaa hyvää keskusteluyhteyttä. Sitä varmasti vielä tarvitaan tulevina tärkeinä vuosina! Ja ole saatavilla hänelle silloin, kun hän haluaa keskustella. Välillä ne hetket voivat muuttua harvinaisiksi ja silloin kannattaa olla vanhempana valppaana ja paikalla.

Kerro hänelle myös se, että hän voi luottaa sinuun ja kertoa aina mitä tahansa hänellä on mielessä. Tai jos hänellä on mikä tahansa pulma tai ongelma, hän voi kääntyä puoleesi. Sinä lupaat kestää asian ja että yhdessä te pystytte selvittämään kaikki asiat.

Tyttäresi ottaa selkeästi etäisyyttä sinuun ja niin kuin itsekin pohdit, se kuulostaa siltä, että hän toteuttaa nyt murrosiän kehitystehtävää, sinusta irtautumista ja itsenäistymistä. Jos voimakkaat mielialanvaihtelut esiintyvät kuukautisten aikana, kannattaa varata aika nuorisolääkärin/nuorisogynekologin vastaanotolle, jossa näitä asioita voi selvittää.

Olisi hyvä, jos tyttäresi kävisi juttelemassa ahdistuksestaan ja koulumotivaation laskemisesta kouluterveydenhoitajan tai psykologin kanssa. Ei kannata odottaa liian kauaa, ettei tilanne pääse hankaloitumaan. Tulevaisuus ja kouluasiat voivat nyt mietityttää häntä kovastikin ja siksi olisi hyvä, että hän voisi jutella näistä asioista myös jonkun ammatti-ihmisen kanssa.

Kysymykseen vastasi: Perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti – 28.3.2018